12 Mayıs 2014 Pazartesi

Adım Adım TKDK Hibe Proje Hazırlanması.

Tkdk hibe yardımlarından faydalanmak için bir proje hazırlama örneği vermek istedim. Bu konu altında yazacaklarım tamamen kişisel tecrübelerime ve araştırmalarıma dayanarak hazırladığım bilgiler olacaktır. Tkdk hibelerine olan talebin artmasıyla hazırlanan projeler artık elemeye tabi tutulacaktır. Bundan önceki çağrı dönemlerinde kolayca kabul gören  projeler artık daha ince süzgeçlerden geçirilecek ve kararlar puanlama kriterine göre verilecektir. Burada yüksek puan almak için yapılması gerekenleri ve gerekli şartların neler olabileceğini anlatmaya çalışacağım. Ayrıca danışman yardımı almadan projesini kendisi hazırlamak isteyen yatırımcılara da burada örnek bir dosyanın hazırlanışını anlatmaya çalışacağım.

Tkdk için proje hazırlamak göründüğü kadar zor değildir . TKDK sitesinde gerekli dokümanlar zaten standart form olarak verilmiştir. Bize kalan bu formları teker teker ele alıp doldurmaktır. Bu güne kadar görüştüğüm tkdk personelleri bu formları doldururken yapılacak yanlışlarda yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacağını kanıtlamışlardır.

Öncelikli olarak tkdk hibelerinden faydalanarak yatırım yapmak isteyen siz değerli yatırımcıların ilk iş olarak tkdk kurumunu ziyaret edip, ilgili personelle görüşmesini tavsiye ederim. Bu güne kadar hiç bir kamu kuruluşunda bu kadar ilgili ve hizmet aşkıyla yanan kamu görevlisiyle ben şahsen karşılaşmadım. Her sorunuza detaylı cevap alacağınızı garanti ederim.

Gelelim dosya hazırlama bölümüne:

Yatırım yapmayı kararlaştırdığınız tedbirlerde önceden deneyiminiz yok ise ; yapacağınız iş ile ilgili bir danışmandan yahut o işi daha önce yapmış kişilerle görüşerek, işin zorlukları - kolaylıkları ,  iyi yönleri - kötü yönleri hakkında bilgi almanızı ve iyi bir araştırma yaptıktan sonra yatırım yapmanızı tavsiye ederim.

Sadece hibe programı var diye, hiç bilinmeyen bir sektöre girmek, yatırımcı için bazen istenmeyen sonuçlara neden olmaktadır.

Örnek proje olarak Süt üretimi yapılan  50  sağmal inek kapasiteli bir proje yapımı gerçekleştirmeye çalışacağız.

Yatırım yapacağımız ili seçtikten sonra, bu il sınırları içresinde yeterli olacak kadar bir araziyi uzun dönemli kiralama yahut satın almalıyız.

Biz örneğimizde 15 dönümlük bir arazi satın aldığımızı varsayıyoruz .

Bu arazi için cebimizden çıkacak yaklaşık tutar 15 000 * 5 ₺  = 75 000 ₺ . Bu harcama kesinlikle TKDK tarafından destek kapsamında değildir. Ayrıca bu arazi için harcanan resim, harç ,damga vergisi, alım-satım ücretleri vs destek kapsamında değildir. 

Alacağımız arazi ile ilgili ahır inşaatına uygun olup olmadığının araştırmasını, araziyi almadan önce muhakkak sorgulamamız gerekmektedir. Belediyelerden , il özel idaresinden Çed raporlarına uygunluğu sorgulanmalı. Ayrıca yol için tapu kadastro müdürlüğünden gerekli sorgulamaların yapılarak, arazi yatırımı yapılmasını tavsiye ederim. Alınacak arazinin ; Yol, Su , Elektrik gibi kaynaklara yakın olması gerekmektedir. Araziye getirilecek Yola ve Elektriğe Tkdk destek vermemektedir. Arazi içine açılacak artezyen kuyusu için proje hazırlanıp Tkdk ya destek kapsamında olup olmadığı sorulabilir.

Arazimiz yola uzaksa, önce tapu kadastrodan kadastro yolları çıkartılır. Eğer arazimize yol gelmiyorsa bir dilekçeyle yol isteminde bulunulur. Çevre tarlalardan anlaşarak , yol geçidi kadar kiralamaya giderek bu sorun aşılabilir. Yıllık yolun geçtiği kadar bölgede üretilen ürün kadar kira ödenir.

Yapacağınız yatırımla ilgili bilginiz az ise ; alacağınız arazide yapacağınız yatırımın uygunluğu ile ilgili üniversitelerden veya tarım il müdürlüklerinden yardım talebinde bulunabilirsiniz. Danışman firmalardan da hizmet alabilirsiniz.
Yatırım yapacağımız bölge Dağlık Alan olursa  hibe destek oranı arttığı gibi (%5 dağlık alan katkısı) proje puanıda artmaktadır.

Dağlık alan rakımı 1000 metreden yüksek yerleri kapsamaktadır bu listeye (1000 Metre Üstü Dağlık Alan Listesi)linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Arazi alımı ile ilgili diğer bilgiler:
Tkdk ya sunulan arazide bir parsel üzerine sadece 1 yatırım desteği alabilirsiniz. Bu ne demek hemen açıklayayım.

Örnek olarak 40 dönüm arazimiz var ve bu arazi üzerine yatırım yapmayı planlıyoruz, Planlarımızda 1. sene süt üreten bir tesis kurmayı hedefliyoruz . Diğer sene ise süt inekçiliğinden elde edeceğimiz erkek hayvanlar için bir besi işletmesi kurmayı hedefliyoruz. Arazimiz her iki yatırımı kaldıracak büyüklükte olsa dahi tek parsel olduğu için üzerine sadece 1 yatırım gerçekleştirebiliriz. Bunun yerine araziyi iki parçaya bölerek 20 dönüm 2 ayrı proje hazırlayabiliriz.
Aldığımız bu araziyi kredi ile alabiliyoruz. Nakit alsak dahi projeyi yapmak için bankaya teminat gösterebiliyoruz.

ARAZİYİ ; YATIRIMI YAPACAGINIZ ŞİRKET ÜZERİNE ALABİLDİĞİNİZ GİBİ , ŞAHIS ÜZERİNE ALIP ŞİRKETE KİRALAYABİLİRSİNİZ.

Şirket Kurmak: Bir limited şirketi kurduğumuzu düşünürsek yaklaşık harcamamız 2700 ila 3500 tl arasında olacaktır. Bunun için bir muhasebeciyle anlasmak işlerimizi kolaylaştıracaktır. Muhasebeci ücreti fiyata dahildir.

Limited şirket kurmak için minumum 10 000 tl sermayeye ihtiyaç vardır ve bunun 1/4 ü kuruluş işlemlerinden önce bankaya yatırılmalıdır. Bu parayı daha sonra şirket hesabından kullanabilirsiniz.

Şirket kurarken dikkat edeceğimiz en önemli husus, hibe destek oranından maksimum düzeyde yararlanmak için 40 yaş altı bir yatırımcının şirketi temsil etmede yetkili olması kuralı. Bu kişi bayan olursa toplam puanlama üzerinde pozitif bir etki yaratacağını düşünmekteyim. Sizin içinde mümkünse 2 ortaklı bir limited şirketi kurmak ve bu ortakların  40 yaş altında olması en az birinin bayan olması daha iyi bir proje puanı almanızı sağlayacaktır (%5 genç çiftçi katkısı).

Yatırım Hem dağlık alan koşulunu, Hemde genç çiftçi koşulunu sağlarsa, toplam TKDK HİBE ORANI %65 olmaktadır.

Danışman Firma Seçimi: Bu rehberi ben danışman firma kullanmak istemeyen yatırımcılar için hazırlıyorum. Bir danışman firma ile anlaşırsanız bu süreci daha kolay yönetebilirsiniz.





DEVAM EDECEK........


7 yorum:

  1. Dostum devamı ne zaman gelecek? Telefonla konuşmamız mümkün müdür?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorularınızı http://destek.hibeara.com adresinden uzmanlara sorabilirsiniz.

      Sil
  2. Hibe ve Destekler ile ilgili yardım almak için, http://kbrdanismanlik.xyz sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. 40 yaş altındaki bu kişiler mesleki yeterliliğe sahip olması gerekmiyormu
    yani ziraat , tarım, veterinerlik veya gıda mühendisi olması istenmiyor mu..

    YanıtlaSil
  4. böyle bir zorunluluk yok. mesleki yeterlilik belgesi varsa +15 puan ekleniyor. bu da başvurular arasında öne çıkmanız anlamına geliyor.

    YanıtlaSil
  5. Benim adım Rusya'dan Bayan Nadia Albert, Ve ben bugün Kredi ödünç alan Bay Russ Harry'nin yardımıyla mutlu bir kadınım. Kredi arayan herkesi bu Kredi şirketine yönlendireceğim. Bana ve aileme mutluluk verdi, 2 çocuklu bekar bir anne olduğum için hayatımın her yerine başlamak için 500.000,00 dolarlık bir krediye ihtiyacım vardı. 500.000,00 ABD Doları, düşük bir oranda. O, Tanrı'dan korkan bir adamdır, eğer krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi geri ödeyecekseniz lütfen onunla iletişime geçin E-posta yoluyla Elegantloanfirm@hotmail.com / Whatsapp numarası + 393511617486

    YanıtlaSil
  6. Benim adım Rusya'dan Bayan Nadia Albert, Ve ben bugün Kredi ödünç alan Bay Russ Harry'nin yardımıyla mutlu bir kadınım. Kredi arayan herkesi bu Kredi şirketine yönlendireceğim. Bana ve aileme mutluluk verdi, 2 çocuklu bekar bir anne olduğum için hayatımın her yerine başlamak için 500.000,00 dolarlık bir krediye ihtiyacım vardı. 500.000,00 ABD Doları, düşük bir oranda. O, Tanrı'dan korkan bir adamdır, eğer krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi geri ödeyecekseniz lütfen onunla iletişime geçin E-posta yoluyla Elegantloanfirm@hotmail.com / Whatsapp numarası + 393511617486

    YanıtlaSil