12 Mayıs 2014 Pazartesi

TKDK Hibe Yatırımı Minimum Gereksinimler.


        Hibe programı çerçevesinde yatırımcıların en çok merak ettiği konuların başında, bu hibelerden faydalanabilmek için ne gibi şartlara sahip olmaları gerektiğidir.Bu yazımızda biraz bunlara değineceğim.


         BAŞVURU SAHİBİ; IPARD programı kapsamında uygun bir yatırım ile TKDK’ya başvuran gerçek veya tüzel kişilerdir.
Başvuru işlemleri ve destek almaya hak kazanılması halinde TKDK ile yapılacak işlemler, Gerçek kişilerde başvuru sahibinin kendisi, Tüzel kişilerde ise tüzel kişilik tarafından temsil ve ilzama yetkilendirilmiş bir kişi tarafından yürütülmelidir. Söz konusu çalışanın tüzel kişiliği bu anlamda temsil etmeye yetkili olduğuna dair imza sirkülerini başvuru paketinde sunmalıdır.


  • Başvuru sahibi (tüzel kişilik ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişi) başvuru sunulduğu tarihte 65 yaşın üzerinde olmamalı (66 yaşından gün almış olmamalıdır). 

  • Başvuru sahibi; gerçek kişi ise kendisi veya bir daimi çalışanı, tüzel kişilik ise bir daimi çalışanı;Başvuru yapılan alanda Tarım Meslek veya Teknik Lisesi diploması veya ilgili alanda uzmanlık üzerine ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora diplomasına sahip olmalıdır, 

  •  Tarım veya ilgili bir uzmanlık alanında en az 3 yıl çalıştığına dair Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan hizmet dökümü

  • Başvuru sahibi başvurduğu tedbir için ;

Hayvan Kayıt Sistemi

Çiftci Kayıt Sistemi

Ulusal Vergi Sistemi

Yukardaki yazılı sistemlere kaydı bulunması gerekir.

Eğer başvuru sahibi TKDK hibesinden faydalanmak istiyorsa fakat yukarıdaki sistemlere kaydı yoksa NE YAPACAK??

Yeni tarımsal işletme durumunda başvuru aşamasında sadece Ulusal Vergi Sistemine kayıtlı olunmalıdır. Yatırımın sonunda yeni tarımsal işletme Çiftçi Kayıt Sistemine ve Hayvan Kayıt Sistemine kayıtlı olmalıdır ve ilgili sertifikalar son ödeme talebinde bulunulduğu zaman TKDK’ya ibraz edilmelidir. 

Yeni kurulacak tüzel kişilikler yani firmalar ve bu firmalarda imza yetkisine sahip olacak şahısların yukarıdaki sistemlerde kaydı olması yeterli olacak.

Bu şartıda sağlamıyorsa ozman bu kriterlere uyacak bir çalışanı istihdam ederek de bu şartı yerine getirebilir.

Daha önce en az 3 yıl Hayvan Kayıt Sistemi , Çiftçi Kayıt Sistemi bunlara kaydı bulunan bir kişinin kaydını üzerinize alabilirsiniz.


  • Yatırım desteklenen illerden birinin içinde yer almalıdır. 
Bu iller 12. Çağrı paketi için aşağıdaki illerdir. 13 . çağrı için proje hazırlayacak yatırımcılar. Desteklenecek iller listesini 13 . çağrı ilamından takip etmelidirler.

Örnek:Süt üreten tarımsal işletmelerin desteklenmesi için yapılan projelerde 12 . çağrı için aşağıdaki ileerden birisi seçilmelidir. Bu iller 13. çağrı döneminde değişebilir.


1. Afyonkarahisar
12. Çankırı
23. Karaman
34. Ordu
2. Ağrı
13. Çorum
24. Kars
35. Samsun
3. Aksaray
14. Denizli
25. Kastamonu
36. Şanlıurfa
4. Amasya
15. Diyarbakır
26. Konya
37. Sivas
5. Ankara
16. Elazığ
27. Kütahya
38. Tokat
6. Ardahan
17. Erzincan
28. Malatya
39. Trabzon
7. Aydın
18. Erzurum
29. Manisa
40. Uşak
8. Balıkesir
19. Giresun
30. Mardin
41. Van
9. Burdur
20. Hatay
31. Mersin
42. Yozgat
10. Bursa
21. Isparta
32. Muş
11. Çanakkale
22. Kahramanmaraş
33. Nevşehir





Başvuramayacak Olanlar
Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi birinin varlığı halinde, diğer tüm koşullar sağlansa dahi destek almak amacıyla başvurulamaz.
  1. (a)  Haklarında iflas, konkordato veya tasfiye kararı alınanlar, malvarlığı veya işlerinin yönetimi atanmış kayyum veya vasi tarafından idare edilenler,
  2. (b)  Türkiye Cumhuriyeti’nin yasal hükümleri uyarınca, sosyal sigorta primi veya vergi yükümlülüğü bulunup ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyenler,
  3. (c)  Hırsızlık, yağma, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflas, sahtecilik, ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma, zimmet, irtikap veya rüşvet suçlarından kesin hüküm giymiş olanlar,
  4. (d)  Başvuru aşamasında, proje uygulama ve uygulama sonrası dönemde TKDK tarafından kara listeye alınanlar,
  5. (e)  3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan ve organize suçlardan dolayı hükümlü bulunanlar. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder