10 Mayıs 2014 Cumartesi

Tkdk nedir? Ne iş yapar?



Tkdk yani Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu . Avrupa birliğinin ülkemizede kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın üretim şartlarını avrupa birliği standarlarına çıkarmak için , sağlamış olduğu bir HİBE destek programıdır. Bu program çerçevesinde yatırımcılarımız GEREKLİ ŞARTLAR sağlandığında %65 ' e kadar hibe desteğinden faydalanabilir. Ayrıca bu hibe desteği KDV, ÖTV, GÜMRÜK VERGİSİ, GELİR VERGİSİ, KURUMLAR VERGİSİNDEN muaftır. Vergi muafiyet belgesi kurum ile yatırımcı arasındaki yatırım sözleşmesi imzalandıktan sonra maliye bakanlığı tarfından yatırımcıya verilir.

Yatırımcılar bu hibe programı kapsamında ; aşağıdaki tablodaki desteklerden yararlanabilir.


Tabloda görüldüğü üzere yatırımlar tedbirlere ayrılmıştır. Et üreten işletmeler, Süt üreten işletmeler,
Entegre süt işleme ve et işleme tesisleri, Su ürünleri işleme tesisleri, Kırsal turizm kapsamında yol üstü lokantalar, 25 odaya kadar konaklama tesisleri, halı saha işletmeleri,arıcılık , meyve sebze ürünlerinin işlenmesi, kültür balıkçılığının geliştirilmesi ve buna benzer bir çok proje desteklenmektedir. 

Tabloda görünen rakamlar toplamda o tedbir için desteklenecek maksimum yatırım tutarını göstermektedir. Toplam yatırım tutarı bu bedelin üzerinde olabilir TKDK tabloda yazan tutar üzerinden yatırımı destekler.


Örnek: A kişisi Süt Üreten bir işletme kurmak istemektedir. 120 baş süt inekçiliği tesisi için bir yatırım planı hazırlamaktadır. Toplam yatırım tutarı hesaplamalara göre 1200000 Euro çıkmıştır.Tkdk bu yatırıma izin verebilir ancak GEREKLİ KOŞULLAR sağlandığında %65 ine kadar destek sağlar. 


1 000 000 x 65/100 = 650 000 euro maksimum destek alabilir.


1 200 000 - 650 000 =550 000 euro kendisi karşılamalıdır.

2 yorum: